Fodor Árpád

 

Fodor Árpád
okl. gépészmérnök. BME, termelési rendszer szak, okl. gépipari gazdasági mérnök


Okl. gépészmérnök (BME, termelési rendszer szak, 1977), okl. gépipari gazdasági mérnök (BME, 1986), Certified ValueSpecialist (CVS-Life), Professional in Value Management (PVM), a MicroVA Fejlesztő Bt. volt ügyvezetője, a Society of American Value Engineers International (SAVE International) tagja.

1979-től 2018-ig óta foglalkozott értékelemzéssel (ValueEngineering, Value Methodology). Ez idő alatt mintegy 360 értékelemzési projektet vezetett le. Főbb alkalmazási területei: gyártmányfejlesztés, technológiai fejlesztés, mély- és magasépítési beruházási tervek felülvizsgálata, fejlesztése, számítástechnikai szoftverek funkcionális követelményjegyzékének összeállítása, szervezet- és folyamatfejlesztés, jogszabályok fejlesztése. 

Az elvégzett értékelemzési munkák révén a teamek – a minőségi mutatók emelése mellett - mintegy 500 Mrd Ft megtakarítási lehetőségre hívták fel a megbízók figyelmét.

Mintegy 60 szakmai cikk mellett három könyv alkotója(Hegedűs József – Fodor Á.: Értékelemzési kézikönyv (OMIKK, 1988); Fodor Árpád: A minőség fejlesztése értékelemzéssel (Raabe Könyvkiadó 2002-2004); Fodor Árpád: A munkás, de csodálatos értékelemzés (2021) (https://sites.google.com/view/ertekelemzes-value-engineering/a-munkas-de-csodalatos-ertekelemzes )



Az értékelemzés szemléletmódja, logikai összefüggésrendszere

 

Az értékelemzés egyszerre egy rendszerszemléletű fejlesztési eszközt és egy döntés-előkészítő eljárást. Nem egyszerűen az olcsóbbat, illetve nem csupán a jobbat keresi, hanem a megkívánt, a szükséges igényt (előnyöket) elégíti ki a legkisebb költség (áldozat) mellett. Csakis ezt a kettős követelményt kielégítő megoldással lehet a vevő, a fogyasztó, a felhasználószempontjából megfelelő terméket és szolgáltatást létrehozni, azaz a vevőben elégedettséget kelteni.

 

Az értékelemzés alapvető logikai összefüggésrendszerét, módszertani lépéssorozatát a következő ábra mutatja:


A értékelemzési folyamat - és ezen belül a funkcióelemzés is - két egymásra épülő, de különálló egységből áll: 

 

​az igények és funkciók elemzése és vizsgálatai révén a gyengepontok kereséséből, valamint 

​az új megoldások kereséséből és kidolgozásából, azaz a tervezésből.

 

Az értékelemzés definíciója a SAVE Internationalszerint: „Az Érték Módszertan egy szisztematikus feljárás, melyet egy vegyes összetételű team alkalmaz egy minősített értékelemző irányításával, hogy fejlessze a projekt értékességét a termék, a folyamat, az eljárás vagy a szervezet funkcióinak elemzésén keresztül.”.

 

Az értékelemzés alkalmazásának előnye: 10-20% minőségemelés mellett hasonló mértékű költségcsökkenés.


 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)