Noszkay Erzsébet

 


Noszkay Erzsébet (1944-)

okl. közgazdász (MKKE, 1967), az MTA közgazdaságtudomànyok kandidátusa (1986)


Tudományos kutatásaimat iparvállalati szakemberként kezdtem, ahol 13 évet töltöttem el. (Budapesti Elektromos Művek, Magyar Alumíniumipari Tröszt, Csepel Vas- és Fémművek). Ezt követően hat éven át főállású kutató voltam (SZÁMKI, SZÁMALK, MTA IKCS, Ipargazdasági Intézet), 1986 óta különféle felsőoktatási intézményben oktatok, jelenleg egyetemi magántanár és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (www.bkf.hu/) főiskolai tanára vagyok, a gyakorlatot azonban soha nem hagytam el. Az üzletviteli-, és informatikai tanácsadói tevékenység mindvégig (egyetemi tanulmányaim után un. belső tanácsadói, majd a külsőtanácsadói, és a rendszerváltás után saját tanácsadói cégem működtetése) mindig biztos talajt és kutatásaimhoz saját empirikus lehetőséget jelentett. 

Számomra a gyakorlat és a tudomány szerves egységének kialakulását sok nagyszerű és hallhatatlan tudós - szakember is segítette. Szakmai pályafutásom kezdetét mindenekelőtt Szemerey Zoltán, valamint Bach Iván, Csébfalvi Károly, Fáy László és még sokan mások is. A későbbiekben meghatározóan szerzőtársam, Kárpáti Pál, valamint kandidátusi értekezésem témavezetője: Harsányi István, és tanszékvezetőm: Nemes Ferenc, míg mentoraim közül: Boross Zoltán, Kocsis József, Ladó László, Susánszky János, Szabó László, akiknek örök hálával tartozom.  A pályám elején a szocialista iparvállalati gyakorlatban voltak, ahol a jó megoldások, hasznos kísérletek is. Így pl. az Elektromos Műveknél a villamoshálózatok tervezésre irányuló számítógéppel támogatott K+F munkák, a Magyar Alumíniumipari Trösztnél a CII projektirányítási rendszer (szakirányú továbbképzési diplomatémám és egyúttal operatív informatikai feladatom is volt), továbbá az informatikai rendszertervezés, valamint az iparági elemzések, míg a Csepel Vas –és Fémműveknél a felső vezetésének vezetésfejlesztési kísérletei, stb. épp úgy tanulmányozhatók voltak, mint a szocialista vállalati működésből fakadó ellentmondások. Fiatal szakemberként hamar felfigyeltem az iparvállalatok vezetésének anomáliáira és elkezdtem foglalkozni a vállalatok működésére is kiható vezetési rendszer hatékonyságának, eredményességének kérdéseivel és kölcsönhatásaival. 1974-ben meghatározó jelentőségű munkájuk jelent a Közgazdasági szemlében (társszerző: Kárpáti Pál), amely nem csak a hazai szakmai közvéleményben, de még a tengerentúlon is visszhangra lelt. Kutatásaimnak ez vonulata képezte, az immár 37 éve kitartóan végzett, vállalat diagnosztikai, a vállalatok egészséges és beteg jelenségeire vonatkozó, majd a rendszerváltás után a nagyobb vállalatok, illetve a KKV-k változás- és válságjelenségeire vonatkozó módszertani fejlesztő, illetve változás –és válságszakértői tanácsadó tevékenységemet is. 

Kutatásaim másik vonulatát képezi az informatika, és annak összekapcsolása a vezetés rendszerével, annak a vállalati eredményességre gyakorolt hatásaival. Hazánkban elsőként hívtam fel a figyelmet az informatikának a vezetés rendszerében, a menedzsmentben, betöltött szerepére. Rámutattam és bebizonyítottam, hogy az informatika nem azonos annak technikai hátteréül szolgáló számítástechnikai rendszerekkel, sőt az információ olyan, gazdálkodásra érdemes, erőforrás, amellyel önálló hozzáadott érték hozható létre. Kutatásaimmal jelentős, és a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket értem el az informatika vállalati alkalmazásának fejlesztése, elsősorban az iparvállalatok vezetési rendszerének korszerűsítése terén. Kandidátusi értekezésemben (integráló vezetés informatikai modellje) elsőként alkalmaztam a S-gráf modellt vállalati elemzési célokra. Ezt a modellt az óta is, számos tudományos kutatásomban hasznosítottam (a vállalati átvilágítás, a vállalatok egészséges- és beteg jelenségei, és diagnosztizálása, változás és válságkezelés, menedzsment szakértői rendszerek.) 

A két területen végzett kutató – fejlesztő és tanácsadó tevékenységképp készült módszerek: 

a PALWONS vállalatátvilágítási-, diagnosztizálási és szervezetfejlesztési módszer (első verzióját 1979 - ben Kárpáti Pállal közösen fejlesztettük ki, amihez Dénes Tamás matematikus a gráf módszer alkalmazásával járult hozzá), 

a MI – BUSINESS, a kisvállalkozások - menedzselésének szakértői rendszer-szoftvere, 

a NOB módszer (KKV cégépítés - növekedés változásmenedzselési-, és „újraélesztési” módszere), 

az O&TUMEN a menedzser kompetenciafejlesztés tudásmenedzsment módszere. 

Tudományos munkásságomhoz tartozik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Vezetés és Szervezéstudományi Bizottságában 1993 óta tagként, majd 2008 óta alelnökként tevékenykedem (www.mta.hu/index.php?id=1936), és ugyanott 2003-ban alapító elnökként létrehoztam és jelenleg is vezetem Tudásmenedzsment Albizottságot (www.tudasmenedzsment.org).

Kutatásaim, módszertani fejlesztéseim fontos eleme az oktatási munkájában való hasznosulás is. Számos felsőoktatási intézményben dolgozom, dolgoztam (BME Ipari Menedzsment Tanszék, Szent István Egyetem, Kodolányi János Főiskola, Gábor Dénes Főiskola, ELTE, a francia CNAM (KKV képzésének magyar adaptációjában), a BGF - Nanterre-i Egyetem (Párizs-X) stb., nem csak az alapképzésekben (BA), de a MSc, MBA, de a doktori képzésekben is. Oktatói munkásságomért 2009-ben kaptam meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium „Pedagógus Szolgálati Emlékérme”-t. Számos tanítványom és doktoranduszom közül, ma már több is, oktató - kutató, illetve magas beosztású vállalati-, banki menedzser, vagy vezető tanácsadó. (Több hallgatóm nyert tudományos díjat, így pl. OTDK- n, de nagyon büszke vagyok a 2003 évben Harsányi István díjat nyert hallgatómra. Szakmai díjakat nyert hallgatóim közül több már gyakorló válságmenedzser (jelenleg 14 fő), akik közül 2005-ben, majd 2007 – ben, 2009-ben szupervízori felügyeletem mellett, egy- egy egykori tanítványom nyerte el - a kétévente kiadásra kerülő - az „Év Válságmenedzsere” díjat.)

Szakmai szervezetek közül: a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesületének elnöke (www.valsagmenedzser.hu), a BKIK Tanácsadó Osztály alelnöke (www.tanacsadasok.hu/index.php?id=82), EETOSZ, SZMT, SOL - Magyarország, Neumann János Számítógép -Tud. Társaság tagja vagyok. 

Szervezeti tagságaim között karitatív tartalmú (EFA) is akad. .


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)

Fodor Árpád