Tormási György

 Erre javítottam

Tornási György (1940-)
okl. villamosmérnök, híradástechnikai szakon (BME, 1967), okl. gazdasági mérnök (BME, 1981), egyetemi doktor (BME, 1985)


Budapesten született. Villamosmérnöki dimloatervének címe: “Televíziócsatornák minőségi paramétereinek távellenőrzésére vizsgálósort kis sáv sávszélességű információvá átalakító berendezés”. Gazdasági mérnöki diplomája: “Üzemegységek villamosenergetikai és elektronikai berendezéseinek rendszerszemléletű gazdasági elemzése távvezérlésere való áttérés esetén” (Kiadta: Bodnár György adjunktus, Dr. Harsányi István egyetemi tanár). Műszaki  egyetemi Doktori Oklevelét Műsorszóró Rendszerek szaktudományból szerezte, értekezésében a műsorszóró rendszerek felügyeleti módszer változtatásának feltételeit elemezte. 

1958-tól dolgozott az Antenna Hungária ZRt-nél, illetve jogelődjeinél. Felsőfokú vezetőként irányította a műsorszóró és vezeték nélküli távközlési terület fejlesztéseit, beruházásait. Ebben az időszakban épültek a nagy teljesítményű középhullámú műsorszóró állomások (Solt, Marcali), az országos FM műsorszóró adóhálózat, valamint az első és második televíziós adóhálózatok. A televíziós átjátszó adóhálózat több mint 100 állomása a kis településeken is lehetővé tette a műsorok vételét. Ekkor telepítették az országos műsorszétosztó mikrohullámú hálózatot is.

1972-ben Indiában ENSZ ösztöndíjjal a műholdas műsorszórást tanulmányozta. Szakmai és vezetői ismereteit az USA-ban, Finnországban, Belgiumban, Japánban tanulmányutakon bővítette. Szakmai feladatát jelentette a műsorszóró rádió és televízió adóhálózatok távfelügyeletes üzemeltetésének elméleti és gyakorlati előkészítése. A távfelügyeletes üzemeltetés 1994-ben valósult meg. Az országos hálózatok kiépülése után befektetési majd kereskedelmi területen dolgozott. Feladata volt a leányvállalati portfóliók műszaki kezelése és a privatizáció előkészítése. Egyik vezető beosztású irányítója volt az Ámosz műhold rendszer hazai bevezetésének. 1999-ben megbízást kapott a GSM projekt Antenna Hungária Rt-n belüli szervezet vezetésére. Stratégiai igazgatóként aktív szerepe volt a digitális televízió magyarországi bevezetésében. A Távközlési Érdekegyeztető Fórum elnökhelyettese, a Puskás Tivadar Alma mater Egyesület elnöke volt. 1985-óta tagja a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületnek. 2000 elején megszervezte a műsorterjesztő hálózatokkal foglalkozó Média Klubot, amelynek 2020-ig vezetője. Szakmai pályafutása során tevékenységét több vállalati, vezérigazgatósági és miniszteri kitüntetéssel jutalmazták. (IHM Magyar Hírközlésért szakmai érem, HTE Puskás Tivadar díj két alkalommal, Antenna Hungária Életmű díj,) Aranydiplomáját 2017-ben vette át. Úgy érzi, hogy szerencséje, hogy az 1967-ben megvédett diploma munkája több évtizedre a műsorterjesztés, majd a távfelügyelet felé indította, így örülhetett annak, hogy elképzelései megvalósultak. Szakmai élete a fekete-fehér televízió indulásától a hálózatok kiépítésén keresztül a digitális televízió műsorsugárzáson át ívelt 2008-ig, amikor (egy szervezetnél, 50 évi munka után) nyugdíjba ment. A műsorterjesztés különböző területein dolgozva nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az információ, a tudás, kultúra, szórakozás műszaki lehetősége létrejött a hallgatók, nézők számára. Tormási György szakmai utazásai alatt közel ötven országot ismert meg. Évekig vitorlázott a Balatonon, az Adrián, majd az Atlanti-óceánon át Amerikába. Egy Budapest II. kerületi novellapályázat különdíjasa. Cikkeit különféle újságokban publikálta. Megjelent könyvei: Karib kék 2015, Kék órák 2020, Emlékvirágok 2022, Miért ne? 2023, Írásai az élményeit 1953 óta rögzítő naplóinak gazdag forrásaiból születtek. Paloznakon beletanult saját termelésű borainak "illatolásába", amit borversenyeken elért arany oklevelek, díjak igazolnak. Szerencsés élete tapasztalati értékeit könyveiben adja át a későbbi nemzedékeknek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)

Fodor Árpád