Maczó Kálmán (1931-2022)

Maczó Kálmán (1931-2022) okl. gépészmérnök, okl. gazdasági mérnök, egyetemi doktor

Kálmán tehetségére az 1960-as évek közepén a gazdasági mérnökképzés során Ladó professzor úr figyelt fel. A szimpátia kölcsönös volt. Kálmán hallgató társaival szerették a professzort, lenyűgöző tárgyi tudása, kulturált, elegáns előadásmódja, finom, visszafogott humora okán. Megkedvelték egymást. 

1969-ban került a Tanszékre és ettől kezdve több évtizeden át Professzor Úr közvetlen munkatársa volt. Ezekben az években a Tanszék gépészcsoportjának tagjaként (később vezetőjeként) számos munkában vett részt (tananyagfejlesztések, gazdasági mérnökképzés, ipari munkák, Termelési rendszer szak létrehozása). 


Kálmán Ladó Lászlóra emlékezve így ír: “Emlékezetes évek voltak”. Főként, hogy  a Termelési Rendszer szak kiemelkedett az elvégzett feladatok sorából. A Tanszék életében is jelentős szerepet betöltő szak a gépészcsoporttól az egyetemi kereteket messze meghaladó, hatalmas munkát igényelt, az akkor kétségtelenül újszerű „Industrial Engineering” jellegű képzés elfogadtatására és megvalósítására.


A BME gépészmérnöki karának keretei között 1976-1997-ig 22 évfolyam a Termelési rendszerszakon szerzett okleveles gépészmérnöki diplomát. A 22 évfolyam a Tanszék és a Dr. Maczó Kálmán docens, szakfelelős munkájának olyan eredménye volt, amely elismerést kiváltóan, minősített módon járult hozzá a Tanszék jó hírnevének gyarapításához. Kàlmàn az  évfolyamok munkáját oktatóként is végig követte. Az első tanulókör osztályfőnöke is volt. Kiváló tanszéki kollégák végeztek itt, többek mellett: Bálint Sándor, Koltai Tamás, Nemeslaki András. 


A munkában Kálmán élenjárt! Rendkívüli szorgalma volt. Mindig lehetett rá számítani. Tiszteltük és szerettük kitűnő szakemberként, emberként, munkatársként, kollegaként.


A docens úrtól a búcsúzást a közösen végzett munka sok kis apró részlete tesz fájdalmassá, egyben felemelővé. Életünk fontos része volt. Emlékét megőrizzük. Viszontlátásra Kálmi!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)

Fodor Árpád