Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita

  

Zoltayné Dr. Paprika Zita

okl. közgazdász (MKKE, 1980), 

egyetemi doktor (MKKE,1983), PhD (BKÁE, 2000)

 

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett 1975-ben, angol tagozaton. Egyetemi tanulmányait a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem népgazdaság tervezése szakán folytatta, ahol 1980-ban diplomázott. Ezt követően hét éven át az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Rendszerelemzési Irodáján dolgozott elemző közgazdászként. Egyetemi doktori fokozatát 1983-ban szerezte meg. A nyolcvanas években két jelentősebb külföldi ösztöndíjat nyert el. 1984-ben részt vett a IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis, Laxenburg, Austria) Young Scientists’ Summer Program-jában, majd 1986-ban a Salzburg Seminar hallgatójaként a Harvard Egyetem International Negotiations Program-jában.

1988-ban csatlakozott a Vállalatgazdaságtan Tanszék jogelődjének tekinthető kutatócsoporthoz. A Döntéselmélet című tantárgyat Chikán Attilától hallgatta először szakszeminárium keretében, majd bekapcsolódott a KindlerJózsef által vezetett tananyagfejlesztésbe. Szakmai fejlődésének fontos mérföldkövét jelentette a Kindler József szerkesztésében megjelent „Fejezetek a döntéselméletből” (Aula Kiadó, 1991) című tankönyv és a hozzá kapcsolódó „Döntéselmélet szöveggyűjtemény” (Aula Kiadó, 1991) megjelenésében való közreműködése. 

2000-ben PhD fokozatot szerzett az akkori Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástudományi PhD Programjában. 2000. július 1. és 2003. december 31. között a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi igazgatója volt. 2002-ben – az első, KindlerJózsef által szerkesztett Döntéselmélet tankönyv hagyományait folytatva – új tankönyvet szerkesztett a Döntéselmélet tantárgy oktatásához. (Zoltayné Paprika Zita: Döntéselmélet, Alinea Kiadó, 2002), melynek 2005 tavaszán megjelent a második kiadása (Zoltayné Paprika Zita: Döntéselmélet, Alinea Kiadó, 2005). A Budapesti Corvinus Egyetemen az oktatás minden szintjén (alapképzés, mester, posztgraduális, PhD) tartott órákat a döntéselmélethez kapcsolódó témakörökben magyarul és angolul. 

1998-tól látta el az IFIP (International Federation onInformation Processing) WG 8.3 on Decision SupportSystems titkári teendőit. Munkája elismeréseként elnyerte az IFIP legmagasabb kitüntetését, a Silver Core-t 2008-ban.

A Döntéselmélet Csoportot a ’90-es évek közepe óta vezette, s ez idő alatt számos új tantárgyat fejlesztett ki, például a Menedzseri döntések mellék-szakirány keretében. 2005. január 1-én a korábbi Döntéselmélet Csoport Döntéselmélet Tanszékké alakult át. Ekkor kapta meg a tanszékvezetői megbízatását, 2005. július 1-én. Tanszékvezetői megbízatása15 éven át meghosszabbításra került. 

A 2005/2006-os tanévet Fulbright kutatói ösztöndíjjal a California State University Sacramento-n (CSUS) töltötte, ahol a menedzsment képességek és a döntéshozatali közelítésmódok kapcsolatát valamint a racionális és intuitív problémamegoldás szerepét elemezte amerikai üzleti döntések példáján keresztül. A magyarországi Fulbright közösség aktívtagja. Két cikluson át tagja volt a Fulbright Board-nak is. 

2007. március 8-tól programigazgatói kinevezést kapott a BCE Gazdálkodástudományi Kar International StudyPrograms vezetésére. Ezen felül szakfelelőse volt a BA in Business and Management Bologna rendszerű BA programnak, mely képzés angolul folyt. 2009-ben ez a program Magyarországról elsőként szerezte meg az az EFMD EPAS (European Programme Accreditation System) nemzetközi akkreditációt. Két cikluson keresztül tagja volt az EPAS Accreditation Board-nak.

2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánjává választották, mely tisztséget a Kar megszüntetéséig, 2020. január 31-ig töltötte be. Ez idő alatt a GTK megnevezése angol nyelven Corvinus Business School lett. Dékáni munkája során nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi intézményi akkreditációk megszerzésére. Magyarországról elsőként sikerült az AMBA és az EQUIS akkreditációkat elnyerni. A Corvinus Business School-t az Eduniversal a Közép-Kelet Európai Régió legjobb Business School-jának választotta 2019-ben.

2020. november 15-én nyugdíjba vonult. 2023. januártól az EFMD (European Foundation for Management Development) Programme Accreditation igazgatóhelyetteseként dolgozik. 

Összegezve szakmai pályafutását világosan kirajzolódik a tudományos karrier mellett egy egyetemi és nemzetközi menedzsment karrier is, amely különböző pozíciókban, egymást erősítve az üzleti képzések fejlesztését célozza. 

 

Budapest, 2024. 01. 30.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)

Fodor Árpád