Szórád József

 


Szórád József (1952-) okl. gépészmérnök, szervezőmérnők (1977), PhD, habil

A versenykiírás megnevezése: Manager Competition

Célfeladat: magasszintű műszaki ismeretek alapján, komplex szervezési feladatok elvégzése, Magyarország-i, valamint nemzetközi versenykörnyezetben

Szakmai pálya itiner - helyszín: BME Gépészmérnöki kar, Termelési Rendszer szak

Felelős szerkesztő, útvonal tervező, célmeghatározó vezető :Dr. Prof. Ladó László

A felkészített versenyző neve: Szórád József, szül. Budapesten, 1952-ben a Bika jegyében. Mottók: „ just in time – műszaki és emocionális kreativitás - networking – lehetőség szerint mindig okosabbakkal barátkozz !

A sikeresen megkezdett budapesti általános iskolai tanulmányok folyamán, a hatodik osztály magasságában, édesapám, Dr. Szórád József eredményes üzletkötői munkájának eredményeként külföldi kiküldetési megbízást kapott néhány akkori vállalat részéről a képviseleti feladatok ellátására.

A lendületesen induló, Helsinkibe szóló kinevezés az utolsó pillanatban némi gellert kapott, a kiküldendő személy politikailag nem teljesen megbízható háttere miatt ( szerzettdiplomák a Ferences rendiektől, hiányzó párttagkönyv, stb. ). A szakmai döntéshozók józansága azonban megoldotta a helyzetet, így egy, más megbízhatósági szintet feltételező relációba, az akkori Csehszlovákia fővárosába, Prágába költözött a család. Nővéremmel együtt, édesapánk javaslatára, Ő a helyi prágai gimnáziumba, én a helyi általános iskolába kerültünk, bizonyos feltételek mellet. Az év közepétől fél évig un. kuka üzemmód = hallgatás, nyelvtanulás, majd ősztől rendes csehszlovák diák élet. Mivel csak mi ketten vállaltuk a cseh nyelv labirintusának megismerését, így Édesapánk még egy szerény fegyelmi figyelmeztetést is kapott, az akkori prágai szovjet vagy NDK-s iskolai beiratás elkerülése miatt.

Ezért a döntéséért egy életen keresztül hálát adhatok, az évek során megszerzett, anyanyelvi szintű cseh és további nyelvekelsajátításáért. Ehhez apró adalékként azért elvárta, hogy reggel 7-től egy német nyelvóra még belefér a napi programba, majd később az angol, hiszen az orosz az úgyis kötelező, így azzal külön nem is kell foglalkozni.

Az évek teltek, a hároméves kiküldetésből nyolc lett, így a prágai, Cseh Műszaki Egyetemen elvégzett 3 szemeszter után beiratkozhattam a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára.

A 4.-ik szemeszter zárása után, hogy ne legyen az élet olyan sima és egyszerű, több hasonló, külföldön tanuló, majd hazatérő „ nappali tagozatos ” társammal együtt kaptunk egy szép zöld behívót, 11 hónapos katonai szolgálatra. Újabb változás, újabb kiesés, újabb haverok az éppen megismert ragyogó másodéves barátok után.

A „ sok hűhó semmiért fellebbezési folyamat ” után végre folytathattam a nappali tanulmányaimat az újonnan induló, kicsit rejtélyes Termelési rendszer - rendszerszervező szakon.

A beharangozó, füleimnek csodálatosan hangzott, a műszaki háttér marad, gépészmérnök lehetsz ( mindig is ez volt a vágyam ), de beletanulhatsz abba a világba, amit eddig csak az a külkereskedő világban láttam.

Az akkori időben a tárgyaló delegáció mindig több személyből állt, hiszen kellet egy – két kiváló műszaki szakember, valamint a külker. jogot és szabályokat ismerő, nyelvet-, eketbeszélő külkereskedő.

Itt nyílt meg számomra egy fantasztikus lehetőség, ami egyúttal egy óriási kaput nyitott a műszaki tanulmányok az üzleti folyamatokba való elhelyezéshez.

A mindig kifogástalanul elegáns, precíz, néha nem kicsit szigorú Ladó professzor előadásai a fentiekben röviden vázolt ötvözetet próbálták a fej-formánkba önteni, lehetőség szerint nem öntőviasz, hanem inkább egy titán ötvözet formájában.

Ő és kiváló kollégái szinte észrevétlenül vezettek minket az akkor még csak jósolgatva várt gazdasági és politikai változások folyamatába.

Úgy az elméleti oktatás színvonala, mint a gyakorlati órák, az akkor már komoly szinten elvárt team munka, egy ma már csak profinak minősíthető tanár-diák viszony tették számomra lehetővé, azt amit évekkel később a gyakorlati életben „ live, azaz élőben ” láthattam úgy itthon, mint külföldön.

Szerénysége, említett eleganciája-stílusa, örökre példaként állíthatja a professzor urat, egy sikeres üzletembert, minden tanulsággal, kiváló eredményeivel.

A tanulmányaim befejezése után egy gyönyörű diploma eredménnyel a táskámban, társaimhoz hasonlóan kezdtem nap, mint nap támasztani a koponyám egy részét, egy akár robbanásszerűen sikeres start pozíció keresésével. Ennek céljaként nem csupán a röppálya meghatározása, de ennek a folyamatnak a jövőbeni lehető legeredményesebb pénzügyi tükrözése is szerepelt a stratégiai gondolatsorban.

Networking - az említett mottó - kártyák, nem véletlen a felsorolás, valójában folyamatosan húzásra kerültek. A szülői ház korábbi cseh nyelvtudás összefüggésű alapozása révén, már az egyetemi évek alatt sikerült bekerülni az ország legmagasabb szintű un. szinkron tolmács csapatába. A közben elvégzett tolmácsképzőn szerzett profi jogosítvány birtokában rendszeresen végeztem un. szabadúszóként, konszekutív ill. szinkron tolmácsolási munkákat jelentős nagyvállalti vezetők, miniszterek államfők körében.

Just in time – igaz a hír, az egyik hozza a másikat. Így sikerült, 2 korábbi egyetemi társammal egy óriási projekt megvalósítása. Egy szabadalom, egy kb. A4-es papíron, hasznosítási szerződésének tető alá hozása, azaz befogadó cég, finanszírozás, a beruházás megvalósítása, termék értékesítés. A projekt, még ma sem szerény, mivel az első „ nagyobbnakmondható ” szerződésünk, a Paks 1 atomerőmű passzív kábeltűzvédelmi munkáinak megszerzése volt ( ami napig működik ). Ezt követték a németországi, az Egyesült Arab Emírségbeli megrendelések, majd egy szomorú műszaki esemény okán – Csernobil - az összes akkori, szovjet atomerőművi megrendelések – így van, ha egy üzlet beindul !

Minden stimmelt a Ladó professzor úr által előadott gondolatokból – folyamatosan képezd magad műszakilag, a nemzetközi versenyben a nyelvtudás nem előny, hanem elengedhetetlen feltétel, az itthoni kapcsolataid elengedhetetlenül szükségesek a külföldi sikereidhez. Ápold a külföldi kapcsolataidat úgy a meglévő, mint a jövőbeni üzleteidhez. Több, mint hét, nagyon sikeres üzleti év, az eredmények alapján kiemelt szakmai és pénzügyi elismerések, majd egyújabb titokzatos fejvadászi megkeresés egy osztrák-német relációból.

Az ügyeletes Főnököm nevetve egyezett bele az interjú időpontjába, azzal, hogy ilyen sikerek után úgysem fogsz váltani.

Hiába, a szakmai kiváncsiság, a kihívás rezgése komoly lehet, pláne több. mint 7 év után az akkori gazdasági – politikai rendszerváltás határán.

Hat hónap ismerkedés után megszületett a döntés, a híres autógyártó-kereskedő cég tulajdonosai, a Porsche és Piechcsaládok, jóváhagyták az ausztriai Porsche Holding vezetésének javaslatát, így megkaptam az alapítandó Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. első ügyvezető igazgatói posztját.

Valójában egy újabb egyetem, a valós tőkepiac évtizedes professzionális résztvevői körében, a legszigorúbb stratégia és pénzügyi elvárások mellett.

A kiváló szakmai háttér, támogatás – coaching – biztosított, de minden nap ( szinte éjjel nappal ), a legjobb időt kell futni.

Mindez egy akkor nem létező autókereskedelmi piacon, az állami elosztás romjai felett – Autóker, Merkur.

A kihívást még megfejelték egy szerény elvárással, mely szerint a Volkswagen Csoport márkainak, VW, Audi, Seat, Skoda, valamit a család kiemelkedően csillogó emblémája a Porsche sikeres magyarországi piaci elhelyezése után, opció a további CEE régióbeli országokban.

Minden a tankönyv szerint, átgondolt versenypiaci stratégia, szakmai tudás, management kapacitások elérhetősége, pénzügyi keretrendszer – egyszerűen egy Ladó professzor előadás, kiegészítve a pénzügyi forrásokkal.

Az eredmény folyamatosan érkezett – importőri szervezet felépítése, óriási, erős márkakereskedői hálózat, műszaki oktatási háttér, autókölcsönző , finanszírozó bank alapítása, ingatlan portfólió, a CEE régió legnagyobb alkatrész ellátó központja. Büszkeséggel tölt el, hogy ott voltam az AUDI győri gyára projektelőkészítő tárgyalásain, mint a márka hazai értékesítésért felelős helytartója, biztosítva a mindig kiemelten fontos felsővezetői kapcsolatokat.

Néha felbukkan a mondás, amennyiben képes vagy újabb kihívások megvalósítására, próbáld ki magad újra. Jött az újabb lehetőség, így váltás a csúcson.

A MOL Csoport lakossági ügyvezető igazgatójaként a régió 8 országában irányítani és természetesen, ahol lehet javítani a retail, azaz fuel és non fuel kiskereskedelmi eladások számait. Újabb team, ismerkedés, a korábbiakhoz képest egészen más nemzetközi vállalati kultúra, elvárások.

A korábbi, nem kisméretű, néhány százmilliárdos árbevételhezképest, még nagyobb számok, komplex hazai és nemzetközi környezet, akvizíciók.

Step by step, sikerült, beiktatva még egy arculatváltást is, közben jelentősen javítva úgy a számokat, mint a kapcsolódó szolgáltatások image-ét is.

Közel 3 év után egy újabb további lehetőség, a MOL Csoport elnöki főtanácsadójaként szakmai befektetői akvizíció előkészítése a közel-keleten.

Just in time + Networking – Dubai központtal, építve a többször említett nemzetközi kapcsolatokra, a különböző szakmai és egyéb, pl. golfsport, foci területéről is. Családommal, fiammal, aki akkor pont a szakami gyakorlatát töltötte, kislányommal, aki megkezdte tanulmányait a helyi amerikai iskolában és a mindig biztos, fantasztikus hátteret biztosító feleségemmel, komoly lendülettel térképeztük fel a környezetet, nem csupán az Emirátusokban, de az egész régióban.

Korábban a Magyar Golfszövetség, majd Golfklub elnökként, szervezett első hazai OTP Bank Ladies European Tour pénzdíjas golfverseny tapasztalataival, sikerült megszervezni – a munka mellett – a Dubai Ladies Open-t, valamint a Brazlíia– Egyesült Arab Emírségek barátságos labdarúgó mérkőzést.

A kapcsolatok itt is, így rövid időn belül megnyitották az Ománi Szultánság kincstári illetékesének ajtaját, hogy a MOL team sikeres tárgyalási sorozatának eredményeként beléphessen a MOL Csoport részvényesi körébe az OmanPetroleum.

Három sikeres év után tértünk családommal haza, ahol azóta, azaz jelenleg is végezhetem munkámat un. projekt tanácsadóként, különböző ipari fejlesztések, autóipari beszállítói projektek, ingatlanfejlesztések területén.

Ladó professzorra, valójában, mint minden nagy alkotóra is érvényes a mondás, hogy egy találmány annyit ér amennyit abból megvalósítanak.

Bizonyítható, hogy az ő végzett hallgatói közül sokan fantasztikus projekteket, álmokat valósítottak meg, dicsőséggel hirdetve, igazolva a professzor úr gondolatait, amelyek az elért eredmények révén komoly nemzetközi elismerést válthattak ki a Budapesti Műszaki Egyetem és a már akkor korszerű oktatási programot képviselő, Termelési Rendszer szak elismeréseként.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kiss István

Boross Zoltán (1929-2009)

Fodor Árpád